Kan man återbruka pastavattnet?


Något jag fick lära mig var att man faktist kan återbruka pastavattnet. koka pastan och spara på vattnet som blir över och låt kallna. Sen ska vattnet vara värsta vitamin bomben för växterna. Känns lite knasigt men alla tips är bra förutom dom dåliga!

Tips vi lär oss på vägen delas på instagram, följ ljusahemmet och håll koll på taggen #ikeahållbaraihop.  Vi drar igång på riktigt 1april så häng med ♡

ikeahållbaraihop - källsortering

 
 
Idag har Anette en inredare från ikea varit och installerat lite hållbara lösningar i vårat hem. Bl.a fick vi till det lite fräschare och finare i sopskåpet samt att det är lagomt mer organiserat nu. Jag och Alexander är väldigt kassa på att sortera, men nu känns det mycket mycket roligare att sortera när det ser snyggt ut tillochmed. Det gäller att hitta lösningar som funkar för en själv.
 
Här i sopskåpet har vi då kompost, brännbart, plast och den lilla gröna har vi inte ritkigt bestämt vad vi ska använda till men kanske blir batterier och glödlampor. Men det är endast fantasin som sätter stopp, varför inte spara på äggskal? Visste ni att det finns en himla massa bra att använda det till? 
 
 
 

1. Rengör svårrengjorda saker

Skaka krossade äggskal och lite såpvatten i svårrengjorda objekt som termosar och vaser. Krossade äggskal kan också användas som ett icke-toxiskt slipmedel i grytor och stekpannor.

2. Tar bort skadedjur

Sprid krossade äggskal runt dina växter och blommor i trädgården för att avskräcka sniglar och maskar utan att använda bekämpningsmedel. Bonus, rådjur hatar lukten av ägg så skalen hjälper även till att hålla Bambi borta.

3. Slipp bittert kaffe

Lägg ett äggskal till kaffesumpen i filtret, och din morgonkopp smakar mindre bitter. Släng sedan filtret och allt i komposten.

4. Perfekt ansiktsmask

Krossa torkade äggskal i en mortel och blanda pulvret med en äggvita. Sen har du den perfekta hud-åtdragnings- masken för ansiktet! Låt det torka innan det sköljs av.

5. Rensar avlopp

Ett par krossade äggskal i diskavloppet kommer ta bort saker sånt som fastnat och se till att du inte får stopp i rören. Och eftersom skalen gradvis löses upp, kommer de att rensa dina rör på sin väg ner i avloppet.

6. Behandla hudirritation

Sönderdela ett äggskal i en liten burk med äppelcidervinäger (tar ungefär två dagar) och använd den kalcium-rika blandningen för att behandla mindre hudirritationer och klåda.

7. Motverka grävling-bett

En gammal myt om grävlingar säger att om de biter någon låser sig deras käkar tills de hör benknotorna krasas sönder. För att skydda sig mot grävlingsbett skulle man därför stoppa ner äggskal eller knäckebröd i stövlarna.

8. Som kruka

Fyll äggskalshalvor med planteringsjord och frön för att förbereda plantor till trädgården. Ställ dem sen i en kartong på fönsterbrädet innan du tar ut dem till trädgården på våren.

9. Bota krämpor

Det supertunna membranet inne i äggskalet har länge använts som botemedel mot vardagens krämpor, som att skydda sår och behandla inåtväxande tånaglar.

10. Hjälper komposten

Äggskal bryts snabbt ner och sprider värdefull kalcium och andra mineraler till jorden i processen.

 

information hämtat från http://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/10-tips--det-har-kan-du-gora-med-aggskal/

 
Till tidningar och metall osv har vi vita backar som vi kan stoppa undan i. Något jag gömt undan men som också kommer användas för att sortera. Häng med på resan och börja sortera ni också! Vill ni följa resan och se mer från vårat hem? Följ mig på instagram @ljusahemmet

klong gloria


För presentkortet jag fick i present blev det denna gloria. Jag älskar dess stilrena former och tycker den är så änglavacker.  Den får mig att tänka på min mormor, en vacker ängel som finns med oss ♡ 


Visa fler inlägg